perjantai 25. elokuuta 2017

Suuttumisen jalo (ja vaikea) taito

Mulla ei ole ikinä ollut vaikeuksia näyttää tunteita: itken kun itkettää ja nauran kun naurattaa. En osaa kätkeä mitä tunnen, vaan jos riemastun jostain niin se näkyy ihan ylitseläikkyvänä ilona, ja jos taas ahdistaa, niin sen kyllä huomaa mun olemuksesta. Mutta vaikka tunteiden kirjo näkyy mun elämässä värikkäästi, niin yksi on mulle tosi vaikea: en osaa oikein suuttua.

Kuvat: Niclas Mäkelä
 
Suuttuminen on mulle ollut vaikeaa ihan pienestä pitäen ja vaikka eteenpäin onkin menty, niin se on edelleen tunne, jonka näyttämistä välttelen viimeiseen. asti. Ja tää kaikki johtuu siitä, että olen tosi, tosi herkkä. Pelkään loukkaavani jotakuta jos suutun tai ärähdän. En halua vahingossakaan pahoittaa kenenkään mieltä ja riski siihen suuttuessa väkisinkin kasvaa.

 

Olen kasvanut perheessä, jota on kuvattu meiningin osalta italiaiseksi: meillä käydään koko tunteiden kirjo läpi monta kertaa päivässä ja välillä tulee pieniä räjähdyksiä (joista määkään en ole läheskään aina jättäytynyt nöyrästi sivuun), jotka kuitenkin sovitaan nopeasti. Ilmapiiri on ollut aina tosi lämmin ja kotoisa, joten kotonta en ole oppinut pelkäämään suuttumista: meillä on pikemminkin opetettu että kaikki tunteet on sallittuja ja toisinaan riitely puhdistaakin ilmapiiriä. Luulenkin, etten ole oikeastaan oppinut välttelemään riitelyä mistään, vaan herkkyys on vain ohjannut siihen suuntaan.


Kyllähän mää riidellä ja suuttua toki osaan, mutta näytän sen vain niille kaikkein läheisimmille eli perheelle ja miehelle. Me ei miekkosen kanssa olla näiden kolmen vuoden aikana riidelty kunnolla, vaan jos ollaan eri mieltä, niin sitten keskustellaan ja neuvotellaan. Mää kyllä saatan vinkua ja kiukutella (ja jos se musta olis kiinni, niin kyllä meillä riideltäisiin vähän enemmän), mutta mies ei vaan lähde siihen mukaan, koska ei koe sitä millään tavalla kannattavaksi ja hän suuttuu muutenkin älyttömän harvoin. Erimielisyydet ja huonot päivät on tietysti parisuhteissa aina läsnä ja jokaisella parilla on omat tavat käsitellä niitä. Niin sen kuuluu ollakin.


Mää todella toivon, että vielä jonain päivänä osaisin riidellä ja näyttää omaa kettuuntumista edes vielä vähän paremmin. Tällainen armoton venyminen on johtanut (ja tulee johtamaan, jos en skarppaa) siihen, että musta tulee ovimatto, jonka päältä voi kulkea ihan miten lystää. Kaikkea ei pidä siis tosiaankaan kestää tai sietää. Ja sen on sellainen taito, jota mää toivottavasti osaan joskus käyttää paremmin.

4 kommenttia:

  1. Mulla on ollu ihan samanlaista. Tulenkin parhaiten toimeen sellasten kavereitten kanssa, joiden kesken pienet suuttumiset voi hoitaa puolihumoristisella törkeästi päin naamaa läväytetyllä heitolla, jolle kaikki vähän naurahtaa, mutta joka kuitenkin tepsii niin, että siitä eteenpäin asia osataan ottaa huomioon. Näin säästyy varsinaiselta avoimesti suuttuneena olemiselta ja riitelemiseltä, jota inhoan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi huumorilla kuittaaminen on kyllä hyvä keino! Vois joskus itekin kokeilla :)

      Poista
  2. Voin samaistua tuohon ovimattoiluun.. joskus vaan tulee vastaan ihmisiä joille ei lopulta muu auta kuin tylysti latoa faktoja tiskiin tai sitten vain lähteä kävelemään ja jättää heidät taakseen :/ kantapää alkaa olla jo aika kipeä kun niin monesti sen kautta oppinut mutta silti vaan löytää itsensä uudelleen samasta tilanteesta tekemässä samat virheet kun ei vaan osaa suuttua ja pitää puoliaan kuin vasta silloin kun se naru katkeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just noin on mullakin ja yritän aina joustaa ja ymmärtää liian pitkälle. Se omien puolien pitäminen on joskus kyllä tosi vaikeaa, mutta mää uskon, että iän myötä sekin taito kaikilla kehittyy :)

      Poista