maanantai 13. elokuuta 2018

Suostumus2018 - hiljaisuus ei ole myöntymisen merkki

Raiskauslainsäädäntö nähdään usein yhtenä suurena epäkohtana Suomen lakikiemuroissa: tekijä tuntuu pääsevän kuin koira veräjästä, mikäli väkivaltaa tai sen uhkaa ei ole ollut. Kuulostaa aika rajulta: tuntuu, ettei tuon määritelmän mukaan seksuaalista väkivaltaa ei pidetä väkivaltana ja lisäksi tekijälle ei tule juuri mitään seuraksia, mutta uhri joutuu taistelemaan traumojensa kanssa monen monituista vuotta käyden läpi tapahtumia uudestaan ja uudestaan ensin enemmän, sitten vähemmän, unohtamatta siltikään. Mun mielestä Bosnian sodassa seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kuvailivat hyvin tämän: he ovat ikään kuin teekuppeja, jotka on heitetty maahan, mutta korjattu uudelleen: näyttävät kaukaa katsottuna ehjiltä, mutta säröjen kohdat ovat edelleen näkyvissä, kun tarkemmin katsoo.

Raiskauslainsäädännön epäkohdat eivät onneksi ole kuitenkaan jääneet vain keskusteluihin, vaan nyt asialle halutaan oikeasti tehdä jotain: halutaan muuttaa raiskauksen määritelmä väkivaltaperusteisesta suostumusperusteiseksi. Nimikin kertoo paljon sisällöstä: Suostumus2018. Se on juuri sitä, mitä kohti pitäisi pyrkiä: ei tarkoittaa ei, eikä hiljaisuuskaan ole myöntymisen merkki. Näin monet jo varmasti ajattelevat, mutta vielä pitäisi saada isot pyörätkin mukaan ja juuri siksi on tämä kansalaisaloite ja sitä tukeva kampanja.


Luulisi että lähestulkoon kaikki kannattaisivat tätä aloitetta, mutta valitettavasti soraääniäkin on: pelätään, että tekaistuja raiskaustapauksia tulisi enemmän. Tälle väitteellä tuskin on todellisuuspohjaa: on tehty tutkimus, että vain prosentti pari kaikista ilmoituksista on aiheettomia. Se ei ole riittävä syy olla kirjoittamatta aloitetta, jos kerta 98-99 prosenttia ilmoituksista on tehty aiheesta ja lisäksi on lukemattomia tapauksia, joissa ilmoitusta ei edes ole tehty. Uskoisin, että syyt ovat juuri niitä, ettei uskota näytön riittävän ja vaatiihan koko oikeusprosessi ihan älyttömiä voimia ja jaksamista, mitä tuskin kovin monella traumasta kärsivillä on. 

Toinen kapula rattaissa on vielä surullisempi. Vauva.fi:n keskustelussa nimittäin pokkana todetaan, että kampanjan johdosta miehet joutuvat surkeaan asemaan, jossa heidän tulisi osata tulkita sokeasti naisen halukkuutta. Tämä on tosi surullinen tulkinta kansalaisaloitteesta, koska eihän se siihen johda: kyllähän jokainen ymmärtää sanan "ei" ja huomaa jos toinen on aivan lamaantunut ja peloissaan. 


Mikäli tulevaisuudessa voitaisiin luottaa siihen, että oikeus toteutuu, Suostumus2018 -kansalaisaloitteen tulee saada 50 000 allekirjoitusta. Tällä hetkellä kannatus on jumahtanut sinne puolenvälin tuntumaan, joten nyt olisi tärkeää saada niitä kirjoituksia lisää. Näytetään, että oikeus toimii samalla tavalla myös yhteiskunnan, ei vain keskustelujen tasolla. Hypätkää siis tälle sivulle ja laittakaa nimi alle. Moni nainen arvostaisi sitä. Myös minä.

Raiskatuksi joutuminen ei ole koskaan uhrin vika ja se linja pitäisi näkyä myös laissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti